• Reklama
Neklikej, jestli Ti nikdo nedluží!

Můžou mě nutit prodat dům pro dluhy manžela?

Otázky a odpovědi na téma vzniku dluhů.

Můžou mě nutit prodat dům pro dluhy manžela?

Příspěvekod Návštěvník v úte 23. zář 2008 17:03:17

Dobrý den,

prosím Vás, je pravda, že když mi rodiče darují dům, nespadá tento do společného jmění manželů? Pokud však můj muž bude mít dluhy vedoucí až k exekucím, mohu být jako manželka nucena tento dům prodat?
Návštěvník

Reklama

Re: Můžou mě nutit prodat dům pro dluhy manžela?

Příspěvekod Návštěvník v úte 23. zář 2008 17:03:39

Návštěvník píše:Dobrý den,

prosím Vás, je pravda, že když mi rodiče darují dům, nespadá tento do společného jmění manželů? Pokud však můj muž bude mít dluhy vedoucí až k exekucím, mohu být jako manželka nucena tento dům prodat?

Podle § 143 odst. 1 písm. a) občanského zákoníku, opravdu majetek získaný dědictvím nebo darem byť za trvání manželství, netvoří společné jmění manželů (SJM). Manžel povinného se stává účastníkem exekučního řízení v situaci, kdy jsou exekucí postiženy věci, práva nebo jiné majetkové hodnoty patřící do společného jmění manželů, jde-li o tyto věci, práva či jiné majetkové hodnoty. Jde zde vlastně o jistý průlom do zásady, že účastníky exekučního řízení jsou pouze oprávněný a povinný (tedy věřitel a dlužník). Zákon tak výslovně hovoří o tom, že manžel povinného je účastníkem pouze, co se týče těchto hodnot, tj. hodnot patřících do společného jmění manželů. Nelze tedy exekučně postihnout majetek ve výlučném vlastnictví manžela, který není osobou povinnou. Zákon opět pamatuje na situace, kdy by povinní chtěli obcházet zákon ustanovením § 42 exekučního řádu, který říká, že za majetek patřící do SJM se pro účely nařízení exekuce považuje také majetek, který netvoří součást SJM jen proto, že byl smlouvou zúžen zákonem stanovený rozsah SJM nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik SJM ke dni zániku manželství atd. Tímto se má tedy zabránit situaci, aby povinný veškerý svůj majetek převedl do výlučného vlastnictví manžela a vyvolal tak dojem, že sám je nemajetný, což by pak ve svém důsledku mohlo vést k tomu, že exekuci není možné provést, poté k jejímu zastavení a tak k neuspokojení pohledávky oprávněného.

Nelze tedy postihovat majetek, u kterého není pochyb, že nejde o obcházení zákona, a který je ve vlastnictví jednoho z manželů, jako je tomu v případě majetku získaného darem. Typicky u nemovitosti exekutor tuto nemovitost nemůže postihnout exekučním příkazem na prodej nemovitosti, avšak pokud v této nemovitosti má povinný svůj trvalý pobyt, popřípadě má zde umístěny své věci, je možné, aby exekutor si na základě exekučního příkazu postihujícího movitý majetek, zjednal do těchto prostor přístup a postihl věci v nemovitosti se nacházející.
Návštěvník

Reklama

Re: Můžou mě nutit prodat dům pro dluhy manžela?

Příspěvekod dodopolasek v čtv 28. led 2010 10:40:37

Jako laik se domnívám, že pro úplnost by se dalo uvést, že existuje také varianta, že dluh vznikl za trvání manželství a tím pádem je dluh sám součástí SJM čili společně a nerozdílně i Váš. Tím pádem dlužíte a může být exekuce vedena na Vaše a třeba i jen výhradně Vaše věci.

Tohle je ale jen doměnka na kterou sám hledám odpověď!
dodopolasek

Reklama

Zpět na Hrozí mi dluhy?